Project Spotlight: "Open Season"

Project Spotlight: “Open Season”

Many homeowners consider moving when their current floorplan isn’t working for them anymore. In this month’s Project Spotlight, we take a look at a home’s transition from a closed to open layout that resulted in providing the homeowners a sense of connection to family and friends that’s perfect for everyday living and entertaining.

This award winning project features Craftsman style spaces including a renovated living room, dining room, kitchen, and laundry/mudroom combo.

You can view the project video here.

The client’s requests included:
  • An open main floor ideal for entertaining and staying connected to guests while preparing food
  • Craftsman or mission design features
  • Each area to tied into the overall design
The living room

Before – entry looking into living room and kitchen

After

Upon entering the home, you were presented with a limited view into the living room and a peek into the kitchen. We opened walls and placed columns as support to create an open floor plan. Painstaking effort was made to deliver on the promise of perfect Craftsman style trim work. Without a doubt, the wood trim is the highlight of the project.

 

Fireplace Makeover

Before

After

The existing fireplace and mantle had a very traditional aesthetic.  We removed the brick, updated the surround, and created built-ins for storage. The doors are a perfect accent and fit in perfectly with all of the trim on the main floor.

The kitchen

Before view of dining room view into kitchen

After

After

The clients requested to keep their existing wall cabinets in the kitchen. Updates to the space included new lighting, countertops, the addition of an enlarged island, and the creation of a family command center made of repurposed cabinetry.

The Laundry/Mudroom

Before

After

Our client’s wish list included a separate laundry and mudroom, but there was barely enough for either and no options for bumping out. Our compromise was to create a laundry/mudroom combo by keeping their existing utility sink, stacking washer and dryer units, and adding a built-in for coats and other storage items.

The Results
The clients and their family are enjoying their new found togetherness. They are very happy that they decided to stay and remodel to create their “forever home.”